Marcel Ciolacu, de acord cu „legea fugarilor”

02 06. 2022, 10:58
Marcel Ciolacu

 Președintele PSD Marcel Ciolacu afirmă că este de acord cu proiectul „legii fugarilor”, pus în dezbatere de Ministerul Justiției. „Nu poți, un sistem întreg, să încerci să condamni pe cineva și în momentul în care trebuie să duci sentința la îndeplinire să nu-l mai găsești acasă”.

„Să vedem forma. Categoric (sunt de acord – n.r.). Vedem cu ce ne confruntăm și cred că e corectă abordare. Adică, nu poți, un sistem întreg, să încerci să condamni pe cineva și în momentul în care trebuie să duci sentința la îndeplinire să nu-l mai găsești acasă. Suntem, totuși, un stat european, cu pretenții”, spune Marcel Ciolacu.

Reacția liderului PSD vine după ce Ministerul Justiției a anunțat, marți, lansarea în dezbatere publică a Legii fugarilor, un răspuns la numeroasele cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate se sustrag executării pedepsei.

„Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsă de respect față de lege și Justiție. Infracțiunea de evadare, prevăzută de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost concepută de legiuitor într-o perioadă în care fenomenul sustragerii de la executarea pedepsei după pronunțarea hotărârii judecătorești definitive penale nu era răspândit, persoanele față de care s-au pronunțat hotărâri judecătorești definitive de condamnare la pedepse privative de libertate predându-se autorităților pentru executarea pedepselor în cvasitotalitatea cazurilor, aceasta fiind conduita obișnuită a celor condamnați”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în contextul în care cazurile de sustragere de la executarea unei pedepse erau relativ izolate, au fost apreciate a fi suficiente mecanismele de cooperare judiciară internațională în materie penală pentru a aborda situațiile în care persoanele condamnate „fugeau” de lege, sustrăgându-se autorităților de aplicare a hotărârior judecătorești definitive penale.

„Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare”, se mai arată în comuniact.

Astfel, pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

„Pentru a reglementa și situația persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a prezentei legi și care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede, sub sancțiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispozițiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda organului de poliție”, susțin reprezentanții ministerului.